Mehir olarak boşanma hakkı verilir mi?
Çeyiz senedinden kaynaklanan talepler boşanma davasıyla birlikte ileri sürülebilir. Ancak, talebi ileri sürebilmek için, talebin kaynağı olan çeyiz belgesinin geçerli bir şekilde düzenlenmiş olması gerekir. Türk Medeni Kanunu çeyiz konusunda herhangi bir düzenleme yapmasa da, bunu yasaklamamaktadır.
Mehir boşanma davasında istenebilir mi?
Boşanma halinde mehir talebi ileri sürülecekse yetkili mahkeme aile mahkemesidir. Ancak boşanma yoksa ve kadın sadece mehir talep ediyorsa, uyuşmazlıklar sözleşmeden kaynaklandığı için asliye hukuk mahkemesi yetkilidir.
Mehir olarak ne istenebilir?
Kadın, mal olmayan bir şeyi mehir olarak isteyebilir mi? İslam’da satılabilen veya kullanılabilen her şey mehir olarak verilebilir. Buna taşınır ve taşınmaz mallar, süs eşyaları, standart eşyalar (misli) ve hatta taşınır veya taşınmaz bir maldan yararlanma hakkı dahildir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’, 2/279).
Kadına boşama hakkı nasıl verilir?
Eğer nikah akdi sırasında tefviz verilecekse, bu, kadının o anda bu hakka sahip olduğunu beyan etmesiyle yapılır. Örneğin, kadın, “Ben, boşanma yetkisine sahip olmak ve istediğim zaman boşayabilmek şartıyla evleniyorum” derse ve erkek bunu kabul ederse, evlilik sırasında bu hakka sahip olur.
Mehir evlenince mi verilir boşanınca mı?
Bir kocanın karısına ne zaman çeyiz ödeyebileceği sorusu, özellikle yeni evliler arasında çok merak edilen bir konudur. Çeyiz evlilik sırasında veya evlilik sırasında herhangi bir zamanda verilebilir. Eşler, boşandıktan sonra veya kocanın ölümünden sonra çeyiz istemeye karar verebilirler.
Kadın mehirden vazgeçebilir mi?
“Onlarla cinsel ilişkide bulunmadan boşarsanız, mehirlerini belirlemiş olsanız bile, kararlaştırdığınız mehrin yarısını onlara vermelisiniz. Ancak kadınlar aldıkları mehri reddedebilir veya evliliği yapan erkekler mehrin tamamını bağışlayabilirler.
Erkek mehiri ödemezse ne olur?
Çeyiz verilmezse ne olur? Çeyiz verilmezse, çeyizin borçlu olduğu kadın borcu tahsil etme hakkına sahiptir. Bu amaçla bir icra prosedürü veya borç davası başlatılabilir. Ancak, çeyiz ancak bir çeyiz belgesi mevcutsa alınabilir, aksi takdirde teslim edilmezse hiçbir şey yapılamaz.
Kadına takılan altın mehir sayılır mı?
9) Düğünde takılan mücevherler çeyiz sayılır mı? Düğünde takılan mücevherler İslam hukukuna göre çeyiz olarak kabul edilmez. Çeyizden farklı olarak, düğün mücevherleri gelin ve damada düğün konukları ve aile üyeleri tarafından verilir ve genellikle kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Kadın ne zaman mehir alamaz?
Nikâh akdi geçerlidir, ancak ilişkiden önce kadın tarafından teşvik edilmiş veya geçerli bir halvet varsa veya kadın muhalea karşılığında kocasını terk etmeyi seçerse, mehir hakkı düşer (İbn Kudame, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni’l-muhterem, 4/388; el-Fatâvâ’l-Hindiyye, 1/303-304).
Mehirsiz nikâh olur mu?
Mehr: Maliki mezhebine göre mehirsiz nikah akdi batıldır. Ancak mehrin nikah akdinde belirtilmesi şart değildir.
Evi terk eden kadına mehir verilir mi?
Örnek vermek gerekirse; Evini terk eden, sadakatsiz olan veya ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir kadına çeyiz ödenemez. Ödenmişse ödenen kısım iade edilebilir. Örnek vermek gerekirse; Kayınpeder tapudan 20 onluk araziyi çeyiz olarak devretmişse, gelini sadakatsiz olmuşsa tapu iade edilebilir.
Dini nikâh kaç ayda düşer?
Eşler 6 ay veya daha fazla süre birbirlerinden ayrı kalırlarsa dini nikah feshedilmez. Ancak eşlerin keyfi olarak birbirlerinden ayrı kalıp başka bir yerde yaşamaları caiz değildir. Evlilikte en önemli şey eşlerin her zaman aynı çatı altında yaşamasıdır.
Kocasından ayrılmak isteyen kadın ne yapmalı?
Kocasından boşanmak isteyen bir kadın, Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açmalıdır. Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin ikametgahının bulunduğu veya dava açılmadan önceki son altı ay boyunca birlikte yaşadığı mahkemedir.
Boşanan kadınlar ne kadar nafaka alır?
Bu bağlamda, kişinin maaşının belirli bir yüzdesinin bakım tutarı olarak belirlenmesi mümkün değildir, çünkü kanun koyucu belirli bir oran belirlememiştir. Tüm bunlara rağmen, mahkemeler uygulamada ortalama gelire sahip kişiler için bakım ödemelerini maaşın %25’i olarak değerlendirmektedir.
Dinen kadın kocayı boşayabilir mi?
Nikah akdi sırasında veya sonrasında kendisine Tafviz-i Talâk ile boşama yetkisi verilmeyen kadın, dilerse kocasını Muhalea usulüyle de boşayabilir. Muhaleahın temeli, kadının kocasına ücret ödeyerek boşanma konusunda anlaşma yapmasıdır.
Mehir boşandıktan sonra geri verilir mi?
Mehir verildikten sonra geri alınamaz.
Dini nikahta boşanma hakkı kadına verilir mi?
Kadın, evlilik sözleşmesi sırasında mutlak vekaletname talep ederek de boşanma yetkisini elde edebilir. Bu vekaletnameye dayanarak, kocasının rızasına ve hakimin kararına gerek kalmadan, boşanma isteğini dile getirerek kocasından ayrılma hakkı ve yetkisine sahiptir.
Mehir hangi durumlarda düşer?
Nikâh akdi geçerlidir; ancak kadının ilişkiden önce zorunlu veya geçerli bir ayrılığı varsa ya da kadın muhalaa karşılığında kocasından ayrılmayı seçerse, mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni’l-muhterem, III, 309; el-Fatâvâ’l-Hindiyye, I, 334).
Boşanmak isteyen kadına mehir verilir mi?
Nikâh akdi geçerlidir, ancak ilişkiden önce kadın tarafından teşvik edilmiş veya geçerli bir halvet varsa veya kadın muhalea karşılığında kocasını terk etmeyi seçerse, mehir hakkı düşer (İbn Kudame, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni’l-muhterem, 4/388; el-Fatâvâ’l-Hindiyye, 1/303-304).