Hiperosmolar hiperglisemi nedir?
Ankara: Türkiye Klinikleri; 2023.s.
Hyperosmolar hyperglycemic state nedir?
Hiperosmolar hiperglisemik durum (HHS), hiperosmolar non-ketotik durum (HONK) olarak da bilinir, yüksek kan şekerinin önemli ketoasidoz olmaksızın yüksek ozmolariteye neden olduğu bir diyabet komplikasyonudur. Hiperosmolar hiperglisemik durum (HHS), hiperosmolar non-ketotik durum (HONK) olarak da bilinir, yüksek kan şekerinin önemli ketoasidoz olmaksızın yüksek ozmolariteye neden olduğu bir diyabet komplikasyonudur.
HHD nedir tıpta?
Diyabetik ketoasidoz (DKA) ve hiperosmolar hiperglisemik durum (HHD), diyabetin akut komplikasyonlarıdır. DKA genellikle tip 1 diyabette görülür ve hiperglisemi, ketozis ve metabolik asidoz üçlüsüyle karakterizedir (plazma glikozu >250 mg/dL, arteriyel pH <7,30 ve serum bikarbonat <15–18 mEq/L).
Diyabetik ketoasidozda neden potasyum verilir?
POTASYUM TEDAVİSİ İnsülin başlatılıp asidoz düzeltildiğinde potasyum hücre içine sokulur ve böylece serum düzeyleri düşürülür.
Hiperglisemi olunca ne olur?
Uzun süreli yüksek kan şekeri seviyeleri birçok organ ve doku için tehlikelidir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi uzun vadede aşağıdaki komplikasyonlara yol açabilir: kardiyovasküler hastalık (kalp damarlarının tıkanması ve arteriosklerozu). Yüksek kan şekeri seviyeleri uzun süre devam ederse sinir hasarı meydana gelebilir.
Hipoglisemi mi daha tehlikeli hiperglisemi mi?
Tedavi edilmezse hipoglisemi nöbetlere, bilinç kaybına hatta ölüme yol açabilir. Hiperglisemi tedavi edilmezse diyabet ve bunun sonucunda oluşan damar hastalıklarına yol açabilir.
Hiperozmolarite nedir?
Hiperglisemik hiperosmolar sendrom (HHS) Hiperglisemik hiperosmolar sendrom, belirgin ketoasidoz olmaksızın aşırı hiperglisemi, plazma hiperosmolaritesi ve aşırı su kaybı (dehidratasyon) ile karakterize bir sendromdur.
Hiperglisemik dehidratasyon sendromu nedir?
Hiperglisemi, kan şekerinin kandaki glikoz seviyesiyle birlikte artması sonucu oluşur. Hiperglisemi durumunda kan şekeri seviyesi açlık durumunda 100 mg/dl’nin üzerine, tokluk durumunda ise 140 mg/dl’nin üzerine çıkar.
Diyabetik ketoasidozda ne yapılır?
Diyabetik ketoasidoz tedavisi: Tedavi sıvı-elektrolit dengesinin korunması, insülin tedavisi, potasyum replasmanı, bikarbonat tedavisi ve DKA sonrası diyabetin idame tedavisini içerir. Tedavi sırasında klinik ve laboratuvar bulguları sık sık izlenmelidir.
Diyabetin en ciddi ve en ağır komplikasyonu nedir?
Kardiyovasküler hastalık: Diyabetli kişilerde kalp hastalığı ve felç riski yüksektir. Bu, diyabetin en ciddi ve ölümcül komplikasyonlarından biridir.
Ketoasidoz koması nedir?
Diyabetik ketoasidoz, diyabetiklerde görülen ve özellikle diyabetik koma olmak üzere ciddi ve yaşamı tehdit eden durumlara neden olan bir komplikasyondur. Diyabetik ketoasidoz, aşırı yüksek kan şekeri seviyeleri ve keton oluşumu ile karakterizedir. Tanı, kan ve idrar testleri ile yapılır.
Diyabetik ketoasidozda neden dehidratasyon olur?
Atılan her gram glikoz için yaklaşık 10 ml su kaybedilir. Su kaybı yetersiz sıvı alımı ve kusma ile telafi edilemediğinde dehidratasyon meydana gelir.
Diyabetik ketoasidoz kan şekeri kaç?
Diyabetik ketoasidoz için tanı kriterleri şunlardır: Diyabetik ketoasidozlu hastalarda genellikle kan glikoz seviyesi 250 mg/dL veya daha fazladır. Genel olarak, DKA’lı hastalarda arteriyel pH 7,3’ten düşüktür. DKA’da serum bikarbonat seviyesi genellikle 15 mEq/L’den düşüktür.
Hiperglisemi kaç ünite insülin?
** Tip 2 DM hastalarında hiperglisemi durumunda verilmesi gereken ortalama kristalize insülin dozu (BG-200)/20 U insülin (maksimum 10 ünite) s.c.’dir. Yani 200 mg/dl’nin üzerindeki her 20 g/dl glukoz için 1 ünite kristalize insülin üretilir.
Keton tedavi edilmezse ne olur?
Yeterli insülin olmadan, vücut enerji için yağları parçalamaya başlar. Bu, kan dolaşımında keton adı verilen asitlerin birikmesine neden olur. Tedavi edilmezse, birikintiler diyabetik ketoasidoza yol açabilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Sevgi Neyi Ifade Eder